Wednesday, October 10, 2007

FEODALISMISKT LANDSTINGSSTYRE

Är det landstinget som sätter regler för vilka som skall få vård och vilka som blir utan ?
Har läkarna förhållningsorder från landstingspolitikerna om vilka patienter de skall behandla?
Hur sker urskillningen i såna fall ?

Eller är det helt enkelt så att det finns nonchalanta läkare där ute på våra sjukhus och vårdcentraler ?

Kanske finns det dåligt med råg i ryggen hos en del läkare , som inte vågar gå emot en annan läkares medicinska åsikt….efter som det skulle innebära svårigheter att komma vidare på karriärstegen ?!

Så här är det nämligen. Varje gång jag söker vård, ja, t.o.m. med 39 graders feber, blir jag utfrågad…Om jag är ensamstående , vad jag har för utbildning , varför jag har min mamma eller en assistent med mig. Jag är tämligen säker på att hade jag haft en stor stark karl med mig , exempelvis en pappa eller varit gift medelsvensson med villa , volvo, vovve och vagga så hade läkarna tagit mig mer på allvar och jag hade inte tvingats ligga här hemma svårt sjuk utan att bli betrodd.

Var är jämlikheten i världens mest jämställda land? Om jag varit pappas lilla flicka...Är jag säker på att professorn i njurmedicin på Sahlgrenska inte hade stämplat min urinvägsinfektion som utvecklat sig till njurbäckeninflammation som enbart psykisk, han t.o.m. frågade ut mig"Var bor din pappa med sin familj?" Jag var då 25 år! Jag är också säker på att om jag varit pappas lilla flicka...att en Infektionsläkar-kollega till honom inte sagt till mig "Du har ju bara en mamma så du kanske skulle gå till en psykiatriker" när hon fått information från professorn, utan gett mig pencillin direkt för en enkel urinvägsinfektion så jag blivit frisk på några dagar.

Vi var två tjejer som år 1990 låg på samma avdelning med likadana symtom från nacken. Jag blev klassad som psykisk med en hysterisk mamma. I början var personalen och läkarna otrevliga mot den andra tjejen också, men sen kom hennes man och barn på besök och då vände det. Personalen tog dit en sjukgymnast,hon fick värmedynor och massage. Under tiden låg jag och kräktes i ett bäcken pga olidlig spänningshuvudvärk.
Hon fick remiss till sjukgymnast men jag fick fortsatt höra att min nackskada bara var psykisk.

Min mamma ville ha ett möte med läkaren och kuratorn men fick bara höra att hon var en kycklingmamma. Däremot när en manlig avlägsen släkting fick kännedom att det stod ofördelaktiga anteckningar om hans dotter i hennes journal fick han till stånd ett möte med läkaren och avd. sköterskan. Jag var tvungen att gå till Domstol för att få struket i journalen!

Här är mer ex. på Läkarnas kvinnoförakt:
En ensamstående, arbetslös kvinna sökte akuten minst 20 ggr. för sin lille pojks svåra huvudvärk. "Kycklingmamma med Psykosociala problem" var professorns bedömning på Karolinska. Pojken dog i elakartad tumör på hjärnan. Idag är kvinnan själv läkare och bemöts på ett helt annat sätt!

En tjej med svår benskörhet, svåra smärtor åkte in och ut på akuten och efter graviditeten blev det värre. Hon fick ingen vård tills hennes man tog tag i en läkare och krävde utredning.

Min vännina har svår Fibromyalgi men fick ingen utredning förrän hon tog med sin man på läkarbesöket. Då plötsligt gick det bra att få röntgen osv...

En kvinna med svår smärta negligerades tills hennes man slog näven i bordet. Hon hade Lungcancer!


Landet Lagom

Kärnfamilj o inlagd sill
tomtegröt o sockersöt
trampa inte ner vårt lingonris
den synden har sitt pris
smultron ljuva o söta träs på strå
här i vårt paradis alla må
och om du tonar svarta moln på vår himmel så
ljust blå,
skall du riset smaka få.

Krösamos o äppeljuice
sörgårdsidyll, spetsar o tyll
min bägare till bredden fyll
här i mellanmjölkens land,
häller vi den upp med varsam hand
gör inget om den rinner över, ty
vi har vad vi behöver och
om du något annat säger, vi
en mördare på dig lejer.


Läs mer om hur kvinnor nonchaleras:
http://www.aftonbladet.se/kvinna/raddakvinnohjartat/
http://www.salongk.se/article.aspx?articleID=2813&categID=160