Saturday, March 17, 2012

Bioidentiska hormoner

 Nu har jag äntligen – efter många villospår – fått kontakt med hormonläkare och andra som är inne på samma linje som jag nämligen Bioidentiska hormoner. Tagit prover,tidigare gynekologer har inte tagit prover i en viss tid i mensscykeln utan bara hej vilt. Kunde tyvärr inte göra Scanlabstest pga sådan muntorrhet – synd för den är omfattande. De gynekologer som jag träffat på under min långa hormonkämparesa har bara skyllt på ” det är bara för att du är så mörk o utlänning ( Jag är svensk) som du har manlig hårväxt.” Fastän mina testosteronvärden är för höga.Av en manlig gynekolog fick jag höra att det bara är klimakteriekärringar som har östrogenbrist,det har inte unga flickor.Så han vägrade att ta prov på mig.De blodprover jag gjort nyligen visar: Östradiol 208 det ska ligga mellan 300- 2000. Mitt progesteron är 1,5 och minimum ska vara över 17.

 Det känns bittert att man inte visste det här med bioidentiska hormoner för många år sedan. Som ung flicka svimmade jag varje månad av de fruktansvärda menssmärtorna och fick släpas till sängen inrullad i en matta eftersom mamma inte orkade bära mig från toaletten. Då hade jag sluppit lida i alla urinvägs- och njurbäcksinfektioner som läkarna på min hemort blandar ihop smärtan från på ”ont i ryggen ifrån gamla nackskadan” vilket har lett till att jag har fått skadade njurar och inte kan äta kött, fisk och skaldjur. Får ännu värre smärtor i njurarna när jag äter animaliskt protein. Det är sorgligt. Dels blir det så ensidigt att bara äta helvegetariskt, dels behöver jag t ex fet fisk som lax för att mina hormoner ska fungera optimalt så det blir en ond cirkel. Jag kan inte äta fet fisk - får ännu torrare slemhinnor-urinvägsinfektioner. Det är inte bra att enbart leva på kolhydrater speciellt inte om man som jag har PCOS.Läkarna hänger bara upp sig på min gamla nackskada, att jag sitter i rullstol o är de är besatta av att jag varit på en smärtklinik för 20 år sedan ( jag var där för jag föll i en stentrappa o skadade underarmarna.) Istället för att lyssna på att jag har urinvägs- och njurbesvär och hormonstörningar med torra slemhinnor, oregelbunden mens, fruktansvärda menstruationssmärtor och kramper, manlig hårväxt.Ömma och spända bröst hela månaden.

Jag har svullen buk och är svullen runt anklar som blir värre när jag får i mig mer vätska.Ultraljudsundersökning jag gjort visar att mina njurara har blivit för små pga alla urin och njurbäckeninfektioner som jag inte fått adekvat vård för.Det syns även att jag har fettlever.Jag är oerhört bitter över att hade jag varit en vanlig medelsvensson och inte haft rullstol och gammal nackskada så hade läkarna inte skyllt urinvägsinfektioner som spridit sig upp till njurarna på ont i ryggen utan jag hade fått hjälp med en gång och inte fått skadade njurar. Jag hade fortfarande kunnat äta animaliskt protein och kunnat få i mig den näring min kropp behöver.

Tänk om jag träffat på en hormonläkare 1990 o ch fått progesteron- o östrogenkräm . Då hade jag levt ett annat liv o fastän jag är lättad att jag nu har funnit hormonläkare som tar mig o mina hormonbesvär på allvar o att jag har börjat med progesteroncreme så kan inte glädjen infinna sig för sedan i höstas ligger jag i en urinvägs- o njurbäckeninfektion.
Jag åkte in på akuten, ung AT-läkare tog urinsticka. Jag förklarade att det inte syns på stickan på mig utan man måste göra en ordentlig odling.
”Vad konstigt” var hennes kommentar
Blev inte betrodd för att urinstickan var blank.
Väl hemma gjordes urinodling på vårdcentralen och  de skickade även iväg ett urinsediment.
Svaret visade på E-colibakterier, Leukocyter samt glitterceller som är ett tecken på att njurarna är involverade.
Jag har fruktansvärt ont , mår illa, kräks ibland.

Nu kommer våren och jag ligger här inne. Jag trodde att jag och mamma skulle ha kommit iväg till värmen och solen i vintras.Andra blir inlagda och får vård med en gång men för att jag har rullstol och en gammal nackskada bestraffas jag. Läkarna tycks inte tro att jag kan få några andra sjukdomar!

Stressen över att leta upp någon läkare som tar mig på allvaroch ovissheten kommer jag överhuvudtaget attt tas på allvar och få vård!

Den känslomässiga stressen  försämrar även hormonbalansen.

Hormonstörningarna började när jag var så sjuk av nackskadan att jag bara kräktes upp maten. Fick inget näringsdropp för läkarna trodde inte på att jag hade någon nackskada till skillnad från nu då de anser att jag bara har/är en nackskada och inte kan få ont av andra sjukdomar. Då, när jag var som magrast, vägde 45 kg till mina 173 cm uppkom en brun rand på magen, en sådan som gravida har - fast jag var inte gravid. Jag fick oregelbunden mens, försvann under flera år i början och när den väl kom fick jag fruktansvärda menstruationssmärtor. Det var också då mina bröst blev spända och ömma hela tiden och det var också då urinbesvären började, att jag måste gå på toa var 5:e minut. Det var också då jag fick torra slemhinnor. Allt detta har jag haft över 20 år men läkarna hänger upp sig på min gamla nackskada och rullstolen.Jag har också fått svåra gallbesvär och kan inte äta något fett alls utan att få fruktansvärt ont och kräkas.”då får du väl sluta äta fett då ”sa en läkare till mig. Men nyttigt fett s.k essentiella fettsyror såsom fet fisk, avokado, olivolja, omega 3, jättenattljusolja, rapsolja m.m är livsnödvändiga för kroppen för att de kvinnliga hormonerna ska fungera optimalt.

Denna vers ur Apostlagärningarna 28:31 tillägnar jag alla läkare som bevittnat min kamp
                                        "Även om ni hör,skall ni inte förstå
                                          och även om ni ser, skall ni inte inse
                                          Ty detta folks hjärta är förstockat.
                                          De hör illa med sina öron
                                          och de sluter sina ögon så att de inte ser med ögonen
                                         eller hör med öronen eller förstår med hjärtat och vänder sig om. "